Meer flexibiliteit, kracht en balans

De Yoga houdingen dagen je op fysiek gebied uit. Je wordt meer bewust van je lichaam en hoe het werkt. De houdingen zijn ervoor bedoeld om je zowel je lichaam als geest te trainen en geven je meer kracht, maken je flexibeler en bevorderen je balans.

Hierdoor kan de energie beter door je lichaam stromen en zal je lichaam beter gaan functioneren.

Meer energie

Doordat de energie beter door je lichaam kan stromen krijg je ook meer energie. Yoga helpt dus goed voor als je je futloos en vermoeid voelt. Door op de juiste manier te ademen wordt ook het zuurstofgehalte in je lichaam hoger waardoor spieren en organen meer brandstof kunnen maken en kunnen krijgen.

Rug en nekklachten

Veel mensen worden door artsen naar Yoga verwezen als ze last hebben van rug- en nekklachten. Niet vreemd, want door Yoga kan er veel spanning in het lichaam worden losgelaten. Het fysieke effect van gedraaide houdingen is bijvoorbeeld dat er ‘spanning uit het lichaam wordt gewrongen’.

De Yoga ademhaling creëert meer ruimte in de ruggengraat, waardoor de ruggenwervels minder op elkaar gedrukt worden.

Ook helpt het controleren van de ademhaling bij nekklachten. De ‘hulpademhalingspieren’ zitten rondom de denk. Als je constant te snel en te hoog ademt, raken deze spieren overbelast en gaan ze zeer doen. Het controleren van de adem kan er dus voor zorgen dat deze spieren weer rust krijgen en kunnen ontspannen.

Slapeloosheid

Dit heeft vooral te maken met het feit dat je niet kunt ontspannen. Mede door de ademhaling is je brein constant alert en aan het nadenken. Ademhalingstechnieken helpen je om je brein te kalmeren en meer rust te vinden als je gaat slapen.

Stress

Dit hebt ik hierboven al uitgebreid besproken. Veel mensen denken dat dit het doel is van Yoga. Dit is niet zo, maar het is wel een heel gunstig zij-effect.

Gevoel van voldoening

Door meer in contact te komen met jezelf, even de ‘pauze-knop’ indrukken van je hectische leven, krijg je meer tijd om stil te staan bij de wereld om je heen. De natuur, de dieren, de mensen, jezelf alles gaat door. Yoga helpt je om je meer verbonden te voelen met het universum wat een gevoel van voldoening geeft. Iets wat lastig uit te leggen is, en wat je niet kan ervaren door alleen maar te lezen. Je moet het dus echt zelf DOEN.

Meer lezen over de voordelen van Yoga? Check dit!