Wat betekent Yoga? Waar komt het woord vandaan en wat betekent het voor veel mensen?

Yoga is een woord afkomstig uit het Sanskriet (Oud-Indiaas), In het Nederlands zouden we het woord kunnen vertalen als “herboren”, “verenigen” of “beheersen”. In het gebied waar India ligt is Yoga ontstaan.

Oorspronkelijk had Yoga een Hindoeïstisch religieus doel, namelijk om door middel van beheersing van lichaam en geest dichter tot God te komen.

In de westerse wereld wordt Yoga vandaag de dag vaak anders gebruikt. Het draait meer om het stress bestrijdende karakter van de Yoga en de lichamelijke oefeningen waarmee meer fitheid, lenigheid en een gevoel van rust nagestreefd worden.

De religie achter Yoga wordt vandaag de dag niet altijd even belangrijk gevonden, dit kan per Yoga docent en Yogi verschillen.

Wat betekent Yoga voor jou?

Voor iedereen zal Yoga een andere betekenis hebben. Sommige mensen zijn alleen bezig met de oefeningen en de fitheid en lenigheid die zij hiermee kunnen bereiken.

Anderen beoefenen Yoga omdat zij het heerlijk vinden om af en toe hun hoofd even helemaal leeg te kunnen maken, maar er zijn ook mensen die zich vooral richten op de religie achter Yoga.

Natuurlijk komen veel combinaties hiertussen voor. Zo zijn er Yogi die zich veel richten op fitter en leniger worden en bestrijden van stress, maar er zijn ook Yogi die zich bezighouden met alle kanten van de Yoga, of misschien slechts één. Alle combinaties zijn dus mogelijk!

Yoga betekent dus voor jou datgene waar jíj voor kiest.

Waarom is de ademhaling zo MEGA belangrijk?

Iedereen ademt dezelfde lucht. De adem draagt de levensenergie (pranayama), want zonder te ademen kan je niet blijven leven. De Yogi’s hadden al vroeg ontdekt dat de ademhaling de brug is tussen lichaam en geest is, een verbinding tussen je fysieke sensaties en je denkprocessen dus. Het is als het ware een ‘barometer’ van hoe je je lichamelijk en geestelijk voelt.

Stel dat je je bijvoorbeeld gejaagd voelt. Is dat terug te leiden naar de ademhaling? Jazeker. Het gevoel van gejaagdheid komt door een versnelde ademhaling. Het geeft je onderbewuste als het ware een seintje dat je lichaam moet overschakelen op een ‘fight or flight’ modus. Dit is een gezonde en natuurlijk reactie van het lichaam, omdat je spieren extra kracht krijgen je je beter kunt focussen om uit die benauwde situatie te komen.

Als je echter constant zo ademt, verstoort dit de hormoonhuishouding. Je lichaam produceert door deze ademhaling te veel adrenaline waardoor je je constant gejaagd voelt. Iets wat dus gemakkelijk is op de lossen door middel van ademhalingstechnieken. Dit leer je door aan Yoga te doen.

Zo zijn er nog tal van gezondheidsklachten te relateren aan de ademhaling. Helaas wordt hier in de wetenschap (nog) te weinig onderzoek naar gedaan